06.07

ROBOTS NEMEN NOOIT VAKANTIE

HeadCount

Maak carrière door op verlof te gaan

 

Zomer 2017. Het aantal vacatures in Vlaanderen staat op een recordhoogte. Nog een record: het aantal artikels over ‘het verdwijnen van jobs in de toekomst door automatisering’. Van piloot tot marketeer, zowat alle functies komen onder druk te staan. Lees je dit stuk op je iPhone in de Provence? Bedenk dan: een robot neemt geen vakantie. En misschien is dat jouw grootste troef als je carrière wil maken.

In het boek ‘Hoe creativiteit werkt’ stelt Jonah Lehrer: ‘Afstand en verschil zijn het geheime tovermiddel van de creativiteit. Als we thuiskomen is ons huis nog steeds hetzelfde. Maar iets in onze geest is veranderd, en dat verandert alles.’ Eenvoudig gezegd: wil je een innovatieve business uitbouwen, dan neem je soms beter een reisgids in plaats van een businessplan vast.


Denk je: ‘Reclamepraat van een reisagentschap’? Dan heb je het mis.

Deze stelling is wel degelijk wetenschappelijk onderbouwd. Als je ontspant en dagdroomt, activeer je de Thèta-golven in je hersenen. Dat is de ideale toestand om tot nieuwe inzichten en creatieve ideeën te komen. Samengevat: je stimuleert je probleemoplossend vermogen door weg te gaan van het probleem. En laat ‘complex problem solving’ nu net dé essentiële skill zijn voor wie in de Fourth Insustrial Revolution carrière wil maken. Dat zeggen wij niet, dat zeggen de wijze mannen en vrouwen van het World Economic Forum.


Zag je R2D2 ooit op het strand?

Toegegeven: ook robots zullen in de toekomst meer en meer ‘probleemoplossend’ denken. Maar ze blijven functioneren volgens algoritmes en voorspelbare patronen, weliswaar zonder vakantie te nemen. Daar ligt hun grote troef: robots en AI kunnen in no time patronen herkennen en big data analyseren. Daar een creatieve strategie en succesvolle business mee uitbouwen, blijft tot op vandaag het privilege van de intuïtieve ‘mens’ – gesteund door robotica en computertechnologie. Bestel die Pastis dus maar en blijf nog even zitten, daar op dat zonnige terras in Bonnieux. Je autoreply en e-mailsoftware doen ondertussen het werk wel.
 

Het Headcount-team wenst jou nog een fijne vakantie!