Tips voor een sterke vacaturetekst
Met een sterke vacaturetekst, bereik je meer werkzoekenden, krijg je meer reacties van relevante kandidaten en licht je je bedrijf uit als aantrekkelijke werkgever. Wij geven jullie een aantal tips hoe je je tekst kan optimaliseren.
- De titel
Uit onderzoek blijkt dat kandidaten het vaakst zoeken op titel, gevolgd door werkregime, branche, voordelen en locatie.
Geef de job een titel die iedereen kent en gemakkelijk opgezocht en gevonden wordt op Google. Wees kort, krachtig en duidelijk. Bijvoorbeeld: ‘Digital Prophet’ klinkt hip, maar zal tot weinig kliks leiden, waar ‘Online Marketeer’ dan veel duidelijker is.
Maak ook gebruik van de titel om belangrijke aspecten van de job te beschrijven. Een recent voorbeeld toonde aan dat bv. ‘Logistiek Administratief Medewerker’ veel beter scoorde dan ‘Allround Logistiek Medewerker’.
Het wordt afgeraden om de locatie in de titel op te nemen: zoekmachines gaan deze automatisch verwijderen maar je verkleint hoe dan ook je vindbaarheid voor actief werkzoekenden.
- Introduceer je bedrijf
Vertel hier wat jullie bedrijf doet, waarom zijn jullie anders? Motiveer de kandidaat om op de sollicitatieknop te klikken! Imago is vandaag heel belangrijk. Zorg ervoor in deze schaarse arbeidsmarkt dat de sollicitant voor jullie kiest. Hou het kort en eenvoudig (“less is more”) maar differentieer jullie tegenover concurrenten.
- Functieomschrijving
Zorg ervoor dat de kandidaat centraal staat via een persoonlijke aanspreking (“je”/”jij”). Het doel is een helder beeld scheppen van wat er van de kandidaat wordt verwacht.
Denk aan het optimale gebruik van trefwoorden en maak dit duidelijk leesbaar via opsommingstekens. Wisten jullie dat kandidaten na meer dan 7 bullet points de aandacht verliezen?
Wees eerlijk! Beschrijf de verantwoordelijkheden van de functie zoals ze zijn, zonder te overdrijven. Stel je de vacature voor als ‘management’ functie en blijkt dit in realiteit niet zo te zijn? Kan groot dat je kandidaat gauw terug teleurgesteld vertrekt.
- Profiel van de kandidaat
Formuleer realistische eisen voor opleidingen, vaardigheden en ervaringen. Vermijd dat kandidaten niet solliciteren omdat de lat onrealistisch hoog ligt.
Formuleer hier ook soft skills (teamwork, communicatief, zelfstandig, …). Zorg ervoor dat de juiste kandidaten zich in de beschrijving kunnen herkennen.
- Aanbod
In het licht van vandaag is dit dikwijls een zwaar onderschat onderdeel van de vacaturetekst. Zet tegen iedere eis een aanbod! Opleidingen, bijzondere extralegale voordelen, doorgroeimogelijkheden en de impact die met in het bedrijf kan hebben zijn factoren die kandidaten over de streep kunnen trekken.
Vermijd ‘lege’ zinnen. Een ‘marktconform salaris’ kom je tegenwoordig overal tegen: hiermee onderscheid je je niet meer. Tastbare arbeidsvoorwaarden differentiëren jullie veel meer ten opzichte van de concurrentie (Bedrijfswagen, abonnement, internetvergoeding, smartphone, flexibele uren, …).
Wisten jullie al dat wanneer er een loonindicatie meegegeven wordt, sollicitaties gemiddeld 2,1 keer hoger liggen ten opzichte van andere vacatures?
Grijp hier ook de kans om iets te zeggen over jullie organisatiecultuur. Maar opgepast! Pas nadat kandidaten weten wat van hen verwacht wordt, en wat hier tegenover staat, gaan ze verder kijken naar de organisatiecultuur.
- Moedig aan om te solliciteren
Vermijd een complex sollicitatieproces en zorg voor een duidelijke call to action. Sluit je jobaanbieding af met een heldere oproep om te solliciteren. Vermeld het verdere verloop van de procedure en laat weten wanneer de kandidaat antwoord mag verwachten.
Geef ook effectief iedere sollicitant een antwoord!
Tip: wanneer je met ons in zee gaat, screenen wij je vacaturetekst en geven we suggesties waar deze geoptimaliseerd kan worden.
Tip 2: ook het afschrijven neemt HeadCount op zich.